Alegerea sistemului fotovoltaic potrivit
Dimensionarea sistemului fotovoltaic poate fi o provocare. In aceasta pagina iti punem la dispozitie informatiile necesare pentru a afla care este sistemul fotovoltaic potrivit pentru tine. Pentru inceput, o sa detaliem fiecare sistem in parte.
- Panouri Solare
- Invertor On Grid
- Smart Meter (Optional)
- Panou Protectie AC/DC
- Structura de prindere panouri
- Cablu Solar
- Acumulatori
- Controller incarcare
Alegerea sistemului fotovoltaic potrivit
Re-Energy iti pune la dispozitie Calculatorul de Panouri Fotovoltaice. Completand informatiile din formular poti dimensiona viitoarea ta centrala fotovoltaica. Recomandarea finala va fi facuta in asa fel incat factura ta de energie electrica sa fie egala cu zero.
Iata si cateva explicatii legate de campurile pe care ar trebui sa le completezi:
- Orientare si Panta – Selecteaza din lista orientarea acoperisului si inclinatia acestuia.
- Eficienta Invertor – Valoarea standard este cuoprinsa intre 85% si 99%. Poti afla eficienta invertorului preferat consultand fisa tehnica. Exemplu: Invertoarele Huawei SUN2000 au eficienta de 98%.
- Stocare Baterii – In cazul in care doresti sa instalezi si baterii poti completa aici cati kWh de stocare vei instala. Rezultatul final va fi influentat si de capacitatea de stocare. Nu este obligatoriu sa instalezi si stocare, deci poti lasa si cu 0 stocare.
- Consum Anual kWh – Completeaza cati kWh consuni intr-un an.In situatia in care comportamentul tau de consum se va schimba, te rog sa introduci cantitatea de energie pe care estimezi ca o vei consuma.
- Comportament Consum – Alege comportamentul de consum. Cand consumi mai multa energie? Ziua cand este soare si centrala fotovoltaica produce energie sau consumi mai mult cand centrala fotovoltaica nu produce? Informatia este necesara pentru a sti cat injectam vs cat consumam din productie.
- Paritate Compensare – Compensarea cantitativa este de 1:1, dar atunci cand vine vorba de compensarea financiara, tinem cont ca se compneseaza doar energia activa, fara alte taxe, TVA, transport. In functie de contractul de prosumator semnat calculul paritatii de compensare financiara difera. O aproximare la momentul scrierii acestei pagini este de 1:3.
Sisteme Fotovoltaice On-Grid
Sistemele fotovoltaice On-Grid sunt instalatii fotovoltaice care produc energie electrica si sunt conectate in acelasi timp la o retea de electricitate. Sunt sistemele cele mai des intalnite, atat pentru consumatorii rezidentiali cat si pentru cei industriali.
Carcateristica specifica acestui tip de sisteme este aceea ca invertorul are nevoie de o sursa de energie pentru alimentare (alta in afara de energia produsa de invertor). Tot caracteristic dar nu obligatoriu pentru acest tip de sistem este injectia surplusului de energie produsa si necosnumata, in reteaua electrica a distribuitorului. Astfel, contorul distribuitorului de energie trebuie sa fie unul bidirectional si sa fie capabil sa inregistreze atat consumul de energie (import) cat si exportul.
Pentru unele instalatii on-grid, distribuitorul cere si un contor de masurare productie totala sistem. Acest contor inregistreaza total productie sistem iar contorul inregistreaza energia exportata (productie – consum).
Smart Meter-ul nu este obligatoriu, dar este recomandat, fiind componenta care va poate masura consumul inregistrat de locuinta dvs.
Sisteme Fotovoltaice Off-Grid
Cand discutan de sistemele fotovoltaice Off-Grid ne referim la centrale fotovoltaice care nu sunt conectate la surse de energie externa si inmagazineaza energia produsa in bancuri de acumulatori. Astfel, in componenta acestor sisteme gasim acumulatori si controlere de incarcare.
Energia inmagazinata in acumulatori este folosita de consumatori si dimensionarea corecta a acumulatorilor este foarte importanta. Atunci cand dimensionati acumulatorii trebuie sa va ganditi la urmatoarele elemente:
- Care este puterea maxima de care aveti nevoie(kW/H)? Unii consumatori, inclusiv caznici, necesita puteri relativ mari. Gandindu-va la comportamentul de consum si insumand aceste puteri va veti da seama care este puterea de care aveti nevoie. Exemplu: Folosirea concomitenta a unui aspirator de 1000W (1kW/h) si un fier de calcat de 2kW/h impune o putere instalata de cel putin 3kW/h.
- Care este cantitate de energie pe care o consumati intr-o zi obisnuita, respectiv noapte?
- Pe zilele innorate sau pe timp de iarna trebuie sa luati in considerare ca reincarcarea bateriilor pe timp de zi nu este de fiecare data posibila. Astfel, este nevoie de o capacitate de stocare mai mare.
- Cate panouri fotovoltaice veti instala (cati kWp veti instala) astfel incat sa acoperiti nevoia de consum de la punctul 2, respectiv sa incarcati acumulatorii cu surplusul de energie.
- ATENTIE: acumulatorii pot debita un maxim de putere per ora. Presupunand ca aveti acumulatori stocare 20kW dar aveti consumatori mari care necesita 3kW/h – atunci trebuie sa va asigurati ca acunulatoriii dvs au capacitatea de a furniza 3kW intr-o ora. Aceasta informatie o gasiti in fisele tehnice ale acumulatorilor. Exemplu: Acumulatorul Huawei Luna 5kW poate debita un maxim de 2.5kW/h.
Sisteme Fotovoltaice Hibride
Asa cum sugereaza si denumirea lor, sistemele fotovoltaice hibride sunt sisteme care pot functiona atat ca si sisteme on-grid cat si off-grid. Sunt sisteme versatile care va permit sa:
- Produceti energia electrica si sa o consumati imediat ce ati produs-o
- Stocati surplusul de energie in acumulatori
- Injectati surplusul de energie in retea (odata ce acumulatorii sunt incarcati)
- Consumati energia electrica din acumulatori atunci cand radiatia solara nu este suficient de mare
- Fiti independenti de reteaua externa (nationala) de energie – in cazul in care distribuitorul nu furnizeaza energie datorita avariilor sau alte probleme.