Tehnologie noua pentru panouri fotovoltaice

Tehnologie noua pentru panouri fotovoltaice

O tehnologie noua pentru panouri fotovoltaice a fost inventatat si testata. Inginerii de la MIT au venit cu o nouă tehnologie de celule solare care este ultrasubÈ›ire, uÈ™oară È™i poate fi adăugată cu uÈ™urință pe orice suprafață. 

Pelicula care contine celulele solare este foarte subtire (cat un fir de par) si se poate atașa pe orice suoprafata ușoară, făcându-le ușor de instalat pe o suprafață fixă. Tehnolgia poate fi folosita pentru sisteme ad-hoc, instalatii la care accesul este ingreunat datorita limitarilor de strcutura sau pe orice fel de suprafata plana sau inclianta.

Sisteme Fotovoltaice Usoare


Aceste celule sunt de 100 de ori mai ușoare decât panourile solare convenționale și generează de 18 ori mai multă putere pe kilogram. Sunt realizate folosind procese de imprimare cu cerneala semiconductoare, care pot fi scalate în viitor pentru producția pe suprafețe mari.
Datorită naturii lor subțiri și ușoare, aceste celule solare pot fi atașate la o varietate de suprafețe, cum ar fi bărci, corturi și prelate de recuperare în caz de dezastru și aripi de drone. Această nouă tehnologie poate fi integrată cu ușurință în clădiri cu necesități minime de instalare.


Vladimir Bulović, Catedra Fariborz Maseeh în Tehnologie emergentă la MIT și autor principal al cercetării, spune că ușurința integrării acestei noi tehnologii, cunoscută sub numele de integrabilitate, este la fel de importantă ca eficiența conversiei puterii și costul pe watt. El crede că această nouă tehnologie solară ușoară va ajuta la accelerarea adoptării energiei solare ca sursă de energie fără carbon.

Cercetarea a fost coordonată de Mayuran Saravanapavanantham, un student absolvent de inginerie electrică și informatică la MIT, și Jeremiah Mwaura, om de știință în cadrul Laboratorului de Cercetare de Electronică al MIT. Studiul a fost publicat în revista Small Methods.

Echipa ONE Lab de la MIT a dezvoltat celule solare imprimabile cu film subÈ›ire folosind nanomateriale sub formă de cerneluri electronice. Aceste celule pot fi depuse pe un substrat de plastic cu grosimea de 3 microni utilizând un dispozitiv de acoperire cu matriță, urmată de serigrafie pentru a adăuga un electrod. Modulul rezultat, cu grosimea de 15 microni, poate fi apoi desprins È™i ataÈ™at la o suprafata compozită de 13 grame pe metru pătrat (Dyneema) folosind adeziv întăribil cu UV, formând o structură solară ultra-uÈ™oară È™i robustă mecanic. 

Acest nou dispozitiv generează de 18 ori mai multă putere pe kilogram decât celulele solare tradiționale din siliciu și păstrează peste 90% din capacitățile sale inițiale de generare a energiei chiar și după 500 de cicluri de laminare și derulare. Echipa lucrează la ambalaje ultrasubțiri pentru a proteja celulele de mediu, păstrând în același timp factorul de formă și performanța. Cercetarea este susținută de Eni S.p.A., MIT Energy Initiative, U.S. National Science Foundation și Consiliul de Cercetare în Științe Naturale și Inginerie din Canada.

Te rugam sa ne lasi datele tale

Te vom tine la curent cu promoțiile si ofertele noastre.

Nume si Prenume *
Email *
Numar Telefon *

Te rugam sa ne lasi datele tale

Iti vom trimite lunar newsletter-ul nostru cu noutati legate de energie.

Nume si Prenume *
Email *
Numar Telefon *